Digitale arbejdsgange ved virtuelt planlagt computer-guidet implantatindsættelse

Ulrik Sundberg Simonsen, Martin Kjærgaard, Thomas Starch-Jensen, Kasper Stokbro*

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Tilstrækkelig højde og bredde af processus alveolaris er en forudsætning for at opnå en optimal tredimensionel implantatplacering og etablere grundlaget for en korrekt æstetisk og funktionel udformning af den efterfølgende protetiske rekonstruktion med en god langtidsprognose. Prøvetandopstilling og styreskinner kan anvendes for at hjælpe til en optimal implantatplacering. Udvikling af softwareprogrammer har gjort det muligt at simulere den endelige protetiske rekonstruktion og implantatplacering samt udforme styreskinner, der intraoperativt kan assistere til udboring af implantatlejet og implantatindsættelsen.
Imidlertid er guidet implantatindsættelse behæftet med risiko for fejl i forbindelse med databearbejdning, behandlingsplanlægning, printtekniske faktorer og intraoperativ forskydning af styreskinnen, som hver især kan have afgørende betydning for præcisionen af implantatbehandlingen. Implantatets placering anbefales derfor med en sikkerhedsmargin på 2 mm til nærliggende anatomiske strukturer og nabotænder.
Guidet implantatindsættelse baseres på en grundig vurdering af patientens individuelle behov, behandlingens kompleksitet, anatomiske overvejelser og behandlerens erfaring og ekspertise med teknologien. Denne oversigtsartikel beskriver de digitale arbejdsgange ved planlægningen og udførelse af guidet implantatindsættelse ved hjælp af individuelt fremstillede styreskinner i to udvalgte patienttilfælde.
Original languageDanish
JournalTandlaegebladet
ISSN0039-9353
Publication statusE-pub ahead of print - 29. Aug 2024

Cite this